Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat alle onderdelen op deze website goed werken. Lees meer in onze privacyverklaring.
Accepteren

Mavo-tto

Al ruim 130 middelbare scholen in heel Nederland bieden opleidingen aan waarbij een groot deel van de lessen in het Engels wordt gegeven. Dit heet tweetalig onderwijs (tto). In Helmond en omgeving is één tto-school te vinden: het Jan van Brabant College vestiging Molenstraat. Al jaren kunnen havo- en vwo-leerlingen hier tto volgen. Vanaf schooljaar 2018-2019 is hier een tweetalige mavo bijgekomen.

Meer dan twee miljard inwoners in 74 landen spreken Engels. Nog eens zevenhonderd miljoen mensen spreken Engels als tweede taal. Het Jan van Brabant College speelt al langer in op het belang van Engels als wereldtaal. Leerlingen kunnen daarom al jaren een tweetalige opleiding (tto) volgen voor havo en vwo. “We hebben een slagingspercentage van 100%. De afgelopen jaren is geen enkele leerling gezakt voor een tweetalige opleiding,” vertelt Hans Vasse, coördinator internationalisering.

Sinds schooljaar 2018-2019 biedt het Jan van Brabant ook een tweetalige mavo aan. “Hiermee zijn we de enige school in de omgeving die tweetalig onderwijs voor mavoleerlingen aanbiedt,” zegt Frans Verhees, teamleider van de mavo. De dichtstbijzijnde tto-school die ook mavo-tto aanbiedt, is het Stedelijk College in Eindhoven. Voor leerlingen die in of rond Helmond wonen, is het Jan van Brabant dus de meest logische keuze.

Wat is mavo-tto?

Tto staat voor tweetalig onderwijs. Dat betekent vanzelfsprekend dat leerlingen veel Engels spreken, maar het is veel meer dan alleen dat. “In het kort staat tto voor mij voor een verbreding van je mogelijkheden,” vertelt oud-tto-leerling Luka van Wouden. “Tto heeft mij het gevoel gegeven dat waar ik ook ga, ik altijd uit de voeten kan.” Hij doet nu International Higher Hotel Management en merkt dat het Engels hem een stuk makkelijker afgaat dan zijn medestudenten. “Verder heb ik het idee dat tto is voor de leerlingen die iets extra’s willen, net iets gemotiveerder zijn. Dat zorgt voor een hele fijne sfeer in de klassen.”

Bij tweetalig mavo wordt minimaal 30% van de lestijd in het Engels aangeboden. Op het Jan van Brabant College worden bijvoorbeeld aardrijkskunde en economie geheel in het Engels gegeven. De leerlingen spreken veel Engels, zowel onderling als met de docenten. Verder is er binnen het tto veel aandacht voor Europese en Internationale Oriëntatie (EIO). Oud-leerling Vera Klap verliet het havo-tto met een diploma en herinnert zich EIO nog goed. “We hebben bijvoorbeeld een briefwisseling gedaan met studenten uit Afrika waardoor we meer inzicht kregen in hun leven. Daarnaast hebben we uitwisselingen gehad met Indiase leerlingen. In de lessen werd er ook veel aandacht besteed aan internationale onderwerpen, zoals de verkiezingen in Amerika.”

Om kennis te maken met zoveel mogelijk culturen, gaan tto-leerlingen ook regelmatig op reis. Vera en Luka gingen onder andere naar Engeland, Ierland, Spanje en India. “Hier doe je enorm veel ervaring op met het Engels spreken,” vertelt Luka, “en omdat je door de jaren heen merkt dat je ook in het buitenland met steeds minder moeite kan communiceren, werkt het heel motiverend.”

Jelle van de Kruijs zit momenteel in havo-tto-5 en hij heeft vooral geleerd om internationaler te denken. “Je leert om niet altijd te kijken naar wat jijzelf vindt en je te verplaatsen in het standpunt van iemand anders. Je leert ook meer over wat er speelt in de wereld en welke problemen er zijn in onze wereld.” Zijn eerste weken op tto waren wel wennen. “Zo ging ik van een jongen die in de eerste klas geen Engels kon spreken naar een plekje op het podium waar ik mijn certificaat mocht ontvangen.”

Goede resultaten

“Een veelgehoorde angst bij ouders en leerlingen is dat de Nederlandse taalontwikkeling zou lijden onder het volgen van lessen in het Engels,” weet docent Nederlands Marloes Verspaandonk. “In de praktijk merken we juist het omgekeerde. Hoe meer leerlingen bezig zijn met een vreemde taal, des te meer taalgevoel ze krijgen. Daarnaast let de school erop dat het onderwijs in het Engels niet ten koste gaat van het Nederlands. Voor het eindexamen Nederlands halen tto-leerlingen zelfs hogere cijfers dan niet-tto-leerlingen.”

Meer informatie

Geïnteresseerd in de tweetalige mavo-opleiding van het Jan van Brabant College? Elke leerling met een mavo-advies mag zich inschrijven voor de mavo-tto. Daar zijn geen extra eisen aan verbonden. De folders over mavo-tto zijn te downloaden op de site van het Jan van Brabant College.

Maak nu ook de quiz mavo-tto en bekijk onderstaande folder.